Hokaido juhaGostujoči kuhar: Stanko Valpatič, recept povzet iz knjige »Živalim prijazna kuharica K naravi«
Limetina cvetačna juha s kurkumoGosta kremna juha, ki jo postrežemo v kozarcih, postane strašansko seksi. Potrebujemo široke kozarce, iz katerih bomo lahko zajemali z žlico in seveda posebno priložnost, ki se ji prileže takšna zapeljivost.
»Kašnata repa pa zaroštan fržou« (Kašnata repa in fižolova juha)Vse moje prednice po materini strani so, kolikor mi je znano, Črnučanke. V našem družinskem izročilu se je ohranila jed, ki je v teh verziji nisem zasledila nikjer drugje v Sloveniji. Ko pride zima in na tržnici zadiši po kislem zelju, jaz kupim kislo repo in povabim celo razpršeno družino na »Kašnato repo pa zaroštan fržou«. Krepka, nasitna, domača kmečka košta, kot so je jedli stari Črnučani, tekne še danes.
Kremna juha iz brokolija s pinjolamiKo sta bila moja otroka še »otroka«, je bil edini način, da sta pojedla zelenjavno juho ta, da sem zelenjavo popolnoma ukremila. Kremne juhe so se pri nas prijele in čeprav sta že zdavnaj odrasla, še vedno najraje pojesta juhico, ki jo je temeljito obdelal naš mešalnik.
1 2