Kamutov kruh z vinskim kamnomGlivice se hranijo s kvasom, zato je običajni, kvašeni kruh, v času antikandidne diete prepovedan. Nadomestimo ga s kruhom, pripravljenim s pecilnim praškom iz vinskega kamna. Dobite ga v vseh trgovinah z zdravo prehrano in tudi v večjih trgovinah na oddelkih z zdravo prehrano. Takšen kruh je hitro in enostavno pripravljen. Ni sicer rahel in puhast, kot kruh, na katerega smo navajeni, je pa zelo okusen, še posebej, če ga pripravimo iz kamutove moke.
Brusketa z melancaniBruskete so »top«. Revni prebivalci južne Italije so popekli kos starega kruha in ga obložili s tistim, kar so pač imeli. Iz bruskete se je kasneje razvila pizza, popečeni, obloženi kruhki pa niso izgubili svojega čara. Nadev z melancanami je odličen, ker jim odstranimo olupek pa tudi bolj blag. Če želite malce bolj izrazit okus, mu dodajte začimbo »za'atar«. To je orientalska mešanica začimb, v kateri prevladuje sumac (vrsta ruja) z nežno limonastim okusom, dodan pa je sezam, timijan, majaron, origano in sol.
Pizette za vse okuseObičajno spečem eno veliko pico, ki ima en del bogato zabeljen z rdečim paradižnikom, drugi posut z olivami, tretji obložen z bučkami. Ko jo razrežemo, skrbno pazimo, da na delu z olivami slučajno ne bi ostalo kaj bučk, na paradižnikovem pa nikakor ne sme biti nobene olive. Salomonska rešitev so male pizzette z različnimi nadevi. Naj vas spomnim, da so moji recepti dolgi zato, ker podrobno razložim prav vsako podrobnost in ne zato, ker bi bili zapleteni. 🙂
Jabolčni kolačekV naši hiši nam gredo v slast sočni, sadni kolački, ki jih namažemo z domačo marmelado in s skodelico žitne kave ali čaja pojemo za zajtrk. Ko sem razmišljala o novem receptu za tokratni Zeleni ponedeljek, mi je na misel prišel jabolčni kolač. Že prvi poskus je navdušil zahtevne in razvajene ocenjevalce. Enostavno, hitro in slastno. Kaj bi želeli boljšega?
Bruskete z grahovim pirejem, hruškami in siromTakšnele bruskete so morda bolj kot za zajtrk primerne za brunch, to je obrok, ki ga pojemo nekje sredi dopoldneva in ni niti zajtrk niti kosilo. Ker sta grah in tudi hruška sladkega okusa, potrebujemo kapljico balzamičnega kisa, da dosežemo popoln, harmoničen okus. Svoje doda še sir in mleti poper za piko na i.
Pirin kruh z ovsenimi kosmičiKo se v pečici peče kruh, hiša zadiši po domu, ljubezni in nostalgičnih spominih. Ko je domači kruh pečen, je dober kot najboljše pecivo. Morda se vam zdi postopek zapleten, ampak to je le prvi vtis. Po navodilih, ki sem jih zapisala in opremila s fotografijami za vas, si tudi vi lahko spečete svoj ljubi kruhek.