Marinirani paradižnikiTako pripravljeni paradižniki so poslastica in okras. S kratkim dehidriranjem se začimbe popolnoma vpijejo v mehko in sočno sredico, okus paradižnikov pa postane močnejši. Z mariniranimi paradižniki okrasimo obložene kruhke, dodamo jih solatam ali presnim špagetom.
Mandljevi polpetki s paradižnikovo kapico na špinačni posteljiciPriprava teh polpetkov je malce bolj kompleksna, zato sem za boljšo predstavo o zaporedju posameznih opravil pripravila posebno razpredelnico, ki nas vodi korak za korakom do končnega cilja. Nagrada bodo odlični, razkošni, slavnostni polpetki, ki se raztopijo v ustih in napolnijo naše brbončice s celo mavrico različnih, a usklajenih not. Iz mase za polpetke lahko oblikujemo kroglice in pripravimo okusen presni falafel, ki ga prelijemo z omako, pripravljeno po receptu za Avokadovo juhico. Falafel lahko dodamo tudi v skledo sveže zelene solate s češnjevim paradižnikom.
Jagung Berdegel, koruzni polpetki kot jih pripravi KadekKako so dobri ti polpetki! Zdaj je pravi čas, da se jih lotimo, saj na tržnici še lahko dobimo mlade koruzne storže. Značilen okus indonezijski kuhinji daje sladka sojina omaka. Z običajno sojino omako in dodatkom sladkorja nikakor ne moremo doseči podobnega okusa. V trgovinah sladke soje še nisem našla, zato pobrskajte po spletu in našli boste slovenske dobavitelje, pri katerih jo lahko naročite. Poleg polpetkov pa obvezna velika skleda zelene solatke. Dober tek!
Polnjeni pečeni paradižniki z regačicoEna meni zelo dragih poletnih jedi so polnjeni paradižniki na različne načine. Tokrat sem jih napolnila z zeliščno mešanico z regačico in počasi spekla na žaru. Če nimate vrta oziroma imate vrt, ki ste ga popolnoma očistili plevela (uau!), namesto regačice uporabite baziliko, origano, rukolo …
Polpetki iz melancan in starega kruhaSmo kupili preveč kruha, zdaj pa nam je žal, da bi ga zavrgli? Kruhek posušimo, kupimo še lepo in čvrsto melancano in pripravimo slastne polpetke, ki se odlično podajo k Curryu z romanesko, lahko pa jih ohladimo in dodamo skledi pomladanske solate.
Polpeti iz kamutovih kosmičevTakšne polpete lahko naredite iz katerih koli polnozrnatih kosmičev. V trgovinah z zdravo hrano (vsaj v bolje založenih) lahko dobite kamutove, ki so res odličnega okusa, seveda pa najprej spraznite domače zaloge in šele nato kupujte druge stvari. Svetujem pa vam, da uživate močnate izdelke iz različnih vrst žit in omejite uživanje pšenice. Pšenica povzroča težave zelo velikemu deležu prebivalstva prav zaradi pretiranega uživanja izdelkov, pripravljenih iz nje. S pestrostjo prehrane našemu telesu poleg osnovne hrane dovajamo tudi pestro paleto vitaminov in rudnin in mu tako pomagamo ohranjati naše zdravje.