Indonezijske palačinke z ananasom in pečenimi bananamiV Indoneziji so palačinke najpopularnejša sladica. Ob vsakem zajtrku za turiste vam zagotovo ponudijo tudi palačinke (oni jedo riž 🙂 ). Najbolj atraktivne so Dadar Bali, zelene palačinke s kokosovim nadevom. Najboljše pa so se mi zdele palačinke z okusom svežega ananasa in bananinm nadevom. Za pripravo testa uporabljajo poleg pšenične moke še moko iz tapioke. To je tipično azijska moka, ki jo zaradi visoke vsebnosti škroba lahko uporabljamo kot sredstvo za zgoščevanje oziroma kot dodatek moki za večjo rahlost peciv. S tapioko v kroglicah lahko pripravimo svojevrstne zrnaste pudinge.
Mie Goreng, pečeni rezanci kot jih pripravi KadekIndonezijske pečene rezance v restavracijah velikokrat pripravljajo s pečenim piščancem ali rakci. Moja prva učiteljica indonezijske kuhinje jih pripravi v zelenjavni različici, kot so jih pripravljali revnejši domačini. Značilen okus indonezijski kuhinji daje sladka sojina omaka. Nikar ne poskušajte improvizirati z običajno sojino omako in dodatkom sladkorja. Ne bo šlo! V trgovinah sladke soje še nisem našla, zato pobrskajte po spletu in našli boste slovenske dobavitelje, pri katerih jo lahko naročite. Čeprav Mie Goreng pripravimo zelo hitro, je njegov okus veliko boljši, če ga pustimo stati urico ali dve in ga nato spet prepražimo. Obvezen dodatek k Mie Gorengu v Indoneziji so tudi jajca na oko. Jaz sem vedno naročala Vegetarijanski Mie Goreng "without eggs" in tako jih pripravljam tudi doma.
Jagung Berdegel, koruzni polpetki kot jih pripravi KadekKako so dobri ti polpetki! Zdaj je pravi čas, da se jih lotimo, saj na tržnici še lahko dobimo mlade koruzne storže. Značilen okus indonezijski kuhinji daje sladka sojina omaka. Z običajno sojino omako in dodatkom sladkorja nikakor ne moremo doseči podobnega okusa. V trgovinah sladke soje še nisem našla, zato pobrskajte po spletu in našli boste slovenske dobavitelje, pri katerih jo lahko naročite. Poleg polpetkov pa obvezna velika skleda zelene solatke. Dober tek!
Dariova divja rižotaOdpravimo se na bližnji travnik ali grič in naberemo le tiste divje rastline, ki jih dobro poznamo. Prehranska vrednost teh rastlin je neprimerljivo večja, kot pa pri gojenih vrtnih rastlinah, zato le te dodajamo bolj kot dodatek ali začimbo. Te rastlinice nam pomagajo doseči pestrost v prehrani in, kadar jih uživamo po pameti, zelo koristijo našemu zdravju. Riž skuhamo doma, in ga v posodi odnesemo sabo. Po končanem sprehodu pa si privoščimo zdrav prigrizek.
Testenine s pestom iz špinače, čemaža in konopljinih semenZelo kmalu se bo pričela sezona čemaža. Kot navaja Sanja Lončar v knjigi »Ščepec Rešitve« čemaž čisti črevesje, pospešuje delovanje jeter in žolčnika, čisti kri in znižuje holesterol, koristen je za ljudi, ki jim manjka železa, spomladansko utrujene in tiste z nizkim libidom. Čemaž vsebuje veliko kalija in pomaga pri povišanem krvnem tlaku in srčno žilnih obolenjih. Je naravni antibiotik, antimikotik in še antioksidant. Poživlja presnovo in krepi imunski sistem. Potrebujete še več razlogov, da pripravite nekaj slastnega s čemažem?
Ingverjevi mafini s pomarančo in korenjemIngver pospešuje prebavo in čiščenje strupov iz telesa, pomirja trebušne krče in napetost. Je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov, ki krepi našo odpornost in pomaga premagati prehlade in vnetja, kadar nas doletijo. Njegov prijetno pekoč okus požene plamen življenja po našem telesu in deluje kot afrodiziak. V zimskem času nas temeljito pogreje, lajša tegobe revmatikom, čisti kri, odstranjuje sluz iz telesa…
Hokaido juhaGostujoči kuhar: Stanko Valpatič, recept povzet iz knjige »Živalim prijazna kuharica K naravi«
1 2 3 12