Očarljiva solataZa tole solato sem uporabila strojček, ki bučke in podobno zelenjavo ali sadje razreže v prave, okrogle špagete. Če uporabim olupljene bučke, so tudi na pogled kot prave testenine. Če tega strojčka nimate, vzemite v roke lupilec za krompir in z njim bučko razrežite v široke rezance. Čudoviti bodo na pogled in solata bo zelo okusna. Če se bojite surovih bučk, na enak način obdelajte kumarice.
Peteršiljeva solata z jabolki in orehovo omako VineaigrettePo navedbah Sanje Lončar v knjigi Ščepec rešitve peteršilj razstruplja, ureja prebavo, deluje krepčilno, blaži menstrualne težave in krče, je močan antioksidant in antikancerogen. Že majhne količine peteršilja pokrijejo celotne dnevne potrebe po železu, kalciju, magneziju, vitaminih A, E, C in B1. Peteršilj je odlična začimba blagega okusa. Nikoli ne prevlada osnovnega okusa jedi, pač pa jo le poudari. Radodarno ga uporabljamo pri pripravi različnih zelenjavnih jedi, najbolje prav na koncu kuhanja. Iz peteršilja pa lahko pripravimo tudi izvrstne presne jedi, na primer takšnole solato. Da ne bi pretiravali z dobrim, lahko peteršiljevim listom primešamo še kakšno drugo zeleno solato.
Omaka VinaigretteTo je najverjetneje najslavnejša in tudi najbolj uporabljana omaka za solate. Osnova vsake Vinaigrette sta olje in kis, ki ju z metlico stepemo tako, da dobimo gostljato, kremasto omako. Priporočilo, ki zagotavlja uspeh, je razmerje 3 za olje in 1 za kis. Torej 3 žlice olja in 1 kisa. Tukaj nastopi naša domišljija. Kombinacij je skoraj toliko, kot pri Lotu. Lahko izberemo najrazličnejše vrste olj. Če se le da, naj bodo ta hladno iztisnjena, torej deviška. Sama največkrat uporabljam oljčno in gorčično, zelo pa mi je všeč tudi orehovo. Glede na naš okus, pa tudi na solato ali jed, ki jo pripravljamo, pridejo v poštev še sezamovo, konopljino, bučno, sojino … Raje kot kis uporabljam limonin ali limetini sok. Občasno se odločim za balzamični ali jabolčni kis. Za azijske solate se dobro obnese rižev kis. Obstajajo tudi zelo zanimivi kisi, na primer malinov. Uspeh pa je zagotovljen tudi, kadar boste uporabili kar vinskega. Mastno–kisli emulziji dodajamo različne začimbe: klasičen dodatek je dijonska gorčica, ki zagotovi ker gosto teksturo in prepreči, da bi se naša omaka razvodenela. Poigramo pa se lahko s popri različnih barv, noto preliva spreminjamo z dodatkom drobno nasekljanih svežih ali posušenih zelišč, če nam je všeč, uporabimo tudi česen. V Vinaigratte lahko dodamo tudi kislo sadje in tako dobimo pisane omake, ki poživijo naše solate.
Solata iz špinače in kalčkov z melonoKalčki vsebujejo izredno veliko hranilnih snovi in življenjske energije, zato jih čim večkrat vključimo v našo prehrano. Pridelava je tako enostavna, da si svoj lastni mini vrtiček kalčkov v svoji kuhinji preko celega leta lahko ustvari prav vsak. Potrebujemo kalilnik, kvalitetna semena iz ekološke pridelave, svetlobo in vodo. Potem pa še nekaj minut vsak dan za vzdrževanje higiene v našem nasadu in občudovanje tega čudeža življenja.
Solata z mangovim prelivomDokler je ne preizkusite, si ne morete predstavljati, kako zelo dobra je takšnale solata. Slastna, sočna, posebna. Spreminjajmo svoje navade. Preizkušajmo nove okuse. Sprejemajmo novosti. Za posebej odlično solato investirajte v nakup res dobrega manga. Izberite »Flying mango«. Na drevesu dozorele sadeže naložijo na letalo in pripeljejo do nas. Običajne mange oberejo nezrele, da zdržijo dolgo plovbo in potem dozorevajo v hladilnicah. Razlika med okusoma enega in drugega je približno takšna kot med dnevom in nočjo. Cena je res nekajkrat višja, a se izplača.
Zelenjavni špageti z gobami in kurkumino omakoZa pripravo presnih jedi uporabljamo le prvovrstne surovine. Med gobami po svojih zdravilnih lastnostih izstopajo šitake. Lahko jih uživamo surove in z zavestjo, da koristijo našemu telesu. Povečuje odpornost imunskega sistema s telesu in pomaga odpravljati praktično vse bolezni modernega časa. Seveda izberemo tiste iz ekološke pridelave.
1 2 3