Tofu z melancanami, špinačo in črnim sezamomV hladilniku imam vedno kakšen kos tofuja, ki ga hitro in enostavno predelam v vsakič drugačen, okusen obrok z veliko zelenjave. Piko na i sem tokrat pritisnila s črnim sezamom, ki je dekorativen, predvsem pa zelo zdrav.
Curry z romaneskoZa spremembo si privoščimo malce eksotike. Naj živi pestrost na naših krožnikih.
Fižolova tortilja s svežim zeljemTortilje so jed, s katero lahko eksperimentiramo glede na naš okus in zalogo v naši shrambi. Za ta čas idealne in odličnega okusa so Fižolove tortilje z zeljem. Domače tortilje so sicer boljše, v pomanjkanju časa se zadovoljimo tudi s kupljenimi. Fižolov nadev lahko pripravimo v naprej in ga za nekaj dni shranimo v hladilniku, prav tako lahko že v naprej narežemo mlado zelje. Za pripravo takšnega kosila tako v resnici ne potrebujemo več kot pet minut.
Dušeno rdeče zeljeRecepti Zelenega ponedeljka vnašajo na naše krožnike pestrost sestavin, okusov, oblik in tudi barv. V zimski čas vsekakor spada tudi rdeče zelje s svojo intnzivno, temno rdečo barvo. Barva, ki nas spomni na kri v resnici pomeni, da rdeče zelje pomaga izboljšati kri, pospešiti metabolizem in čistiti organizem. Rdeče zelje vsebuje obilico antioksidantov, ki jih je koristno dodati na naše krožnike.
Regrat po primorskoSte vedeli, da regrat lahko tudi kuhamo? Če nam surov ne gre po grlu, če smo nabrali že malce starejši regrat ali pa če bi preprosto radi malce zamenjali, si privoščimo regrat po primorsko. S sladkorjem in kisom ter limoninim sokom nevtraliziramo izrazito grenkobo, s kuhanjem pa zmehčamo vlaknato strukturo regrata. Rezultat je zelenjavna omaka za sladokusce.
Musaka iz bučkSlastno, sočno, odlično! Z jedmi z mediteranskim okusom ne moremo zgrešiti. Musaka iz bučka zahteva malce več dela, še vedno pa je hitro pripravljena. Skupaj s skledo solate jo pripravimo v veselje sebi ali svojim gostom.
Dušena mlada špinačaNamesto kremne špinače pripravimo ob dneh, ko imamo zelo malo časa, preprosto dušeno špinačo. Hitro pripravljena in zelo okusna jed potrjuje, da pravilo »več je manj« drži tudi v kulinariki.
Omleta z artičoko in rukoloGrenčina za čiščenje telesa se po dolgi zimi res prileže. Artičoka je sadež ali pa zelenjava, kot nam je bolj všeč, ki jo pri nas uporabljamo zelo malo, čeprav so njen okus in zdravilne lastnosti več kot odlične. Tole je zelo enostaven recept z velikim nabojem. Če se v vaših žilah pretaka le kanček sladokusne krvi, boste ob tej jedi resnično uživali. Kaj pa za zraven? Velika skleda solate seveda! Pa še tole: Kako izberemo dobre artičoke? Italijani zelo cenijo artičoke, ki so okrogle oblike, z zgoraj zaokroženimi luskami. Imenujejo jih rimske artičoke (artičoka na sliki ni rimska). Ko artičoko primete v dlan in jo stisnete s prsti, naj bo čim bolj čvrsta. Če se pod pritiskom vda, pomeni, da ni sveža in je njen srček že poln ostrih, nitastih vlaken, ki jih je potrebno odstraniti. Oglejte si tudi steblo. Če je suho, ovenelo in olesenelo, se takšnim artičokam raje ognite.
1 2