Dobrodošli v spletni trgovini Presnica.com Pogoji uporabe spletnega mesta Presnica.com so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2). S spletnim mestom Presnica.com (v nadaljevanju »spletna trgovina« ali spletno mesto ali Presnica.com) upravlja podjetje (v nadaljevanju »ponudnik«): PRESNICA, ustvarjalnica in trgovina d.o.o. Okrogarjeva 9 1231 Ljubljana-Črnuče ID za DDV: SI50393065 Matična številka: 6374000 IBAN SI56 1010 0005 2136 137 (BANKA KOPER d.d.) Zakonita zastopnika: Katja Mrzel in Luka Arnuš

Pogoji uporabe

Kupec je fizična ali pravna oseba, ki naroči ali plača dobavno storitev izdelkov preko spletne trgovine. Kadar so v podatkih o kupcu vpisani tudi podatki o pravni osebi, se sklepa, da je kupec pravna oseba, fizična oseba katere podatki so vneseni, pa nastopa kot pooblaščena oseba kupca. Kupec je pravna ali fizična oseba, ki izdelek naroči in plača, prejemnik pa je oseba, ki se ji izdelek dostavi in je lahko različna od osebe kupca.

Osebni podatki in poslovna sposobnost

S sprejetjem pogojev uporabe kupec izjavlja, da so vsi podatki, ki jih je posredoval resnični in popolni, da je pravno sposoben, je pooblaščen uporabnik kreditne kartice in da ni nobene znane ovire, ki bi mu preprečila za naročanje in kupovanje izdelkov v spletni trgovini. Presnica.com skladno z izjavo o zasebnosti in varnosti podatkov zbira samo osnovne podatke, ki so potrebni za izpolnitev obveznosti. Za veljavno naročilo in nakup izdelka mora biti oseba, ki je naročilo izvedla, stara 18 let ali več.

Registracija uporabnika

Pred ali med izbiro izdelkov, a še pred potrditvijo naročila, se je potrebno registrirati kot uporabnik naše spletne trgovine. Uporabniki, ki se niso registrirali, lahko izdelke pregledujejo, ne morejo pa opravljati naročil. Vnos podatkov za registracijo uporabnika naše spletne trgovine je kratek in enostaven. Vnos uporabniških podatkov je potreben samo enkrat, ob prvem nakupu ali ob prvem kreiranju uporabniškega računa, za vsako nadaljnjo prijavo, pa sta potrebna le uporabniško ime (ali e-poštni naslov) in geslo (ki ga uporabnik ustvari sam med registracijo). Vse svoje podatke je kasneje mogoče spremeniti in urejati. Če uporabnik geslo pozabi, lahko izpolne obrazec za zahtevo novega samodejno generiranega gesla, ki mu ga Presnica.com samodejno posreduje po elektronski pošti in ga lahko uporabnik kasneje spremeni. Za vsa ostala vprašanja ali nejasnosti v zvezi z registracijo uporabnika nam pišite na naš elektronski naslov info@presnica.com. Podpora uporabnikom, je na voljo tudi na telefonski številki 040 617 664 vsak delavnik med 8. in 19. uro.

Naročilo

Izdelke se naroča izbirno z uporabo menija in izpolnitvijo elektronskih obrazcev Kupec mora biti za naročilo in nakup izdelka registriran uporabnik spletne trgovine Presnica.com.

Način plačila

Plačilo naročenih izdelkov je možno na sledeče načine:

 • nakazilo na transakcijski račun
 • plačilo po povzetju
 • plačilo preko sistema PayPal
 • plačilo ob osebnem prevzemu z gotovino
 • plačilo ob osebnem prevzemu s karticami Maestro, MasterCard, Visa, Activa, American Express, Diners Club
Naročilo se šteje kot prejeto prejeto:
 • v primeru plačila s PayPal – v trenutku, ko spletna trgovina dobi potrdilo sistema
 • v primeru plačila z nakazilom na transakcijski račun trgovine Presnica.com – v trenutku, ko je znesek naročila razviden na transakcijskem računu
 • v primeru plačila po povzetju – v trenutku, ko Presnica.com prejme elektronsko naročilo
 • v primeru plačila z gotovino ob osebnem prevzemu – v trenutku, ko Presnica.com prejme elektronsko naročilo
Ko Presnica.com naročilo prejme, le ta obvesti kupca preko elektronske pošte, da je naročilo prejeto in izdelek naročen. V primeru, da naročeni izdelek v skladišču ni na zalogi, o tem obvesti kupca in ga obvesti o roku dobave v katerem je izdelek dobavljiv. V kolikor je izdelek naročen, način plačila pa je nakazilo na transakcijski račun ali osebno plačilo, se Presnica.com obvezuje, da bo izdelek rezerviral za dobo treh delovnih dni, vključno s soboto. Po izteku treh delovnih dni, Presnica.com ne jamči za razpoložljivost izdelka V primeru plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami veljajo še naslednji pogoji:
 • po oddaji naročila ni možna sprememba vsebine naročila oz. končnega zneska naročila, razen v posebnih primerih, ki jih določi ponudnik.

Cene

Cene so predstavljene kot redne cene in spletne cene. Redne cene so cene, ki jih veljajo za nakup na fizičnem prodajnem mestu ponudnika. Spletna cena je cena, ki velja za nakup preko spleta. Do spletne cene so upravičeni vsi registrirani uporabniki Presnica.com. Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji. Kljub izjemnim naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa, hkrati pa bo ponudnik kupcu ponudil rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo. Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo o statusu Naročilo potrjeno). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksni in veljajo tako za ponudnika kot za kupca. Popusti, promocijske kode ipd. se ne seštevajo. Dobroimetje na Presnica.com računu stranke in vsa vplačana sredstva po predračunih se ne obrestujejo. Presnica.com si pridržuje pravico do spremembe cen brez predhodnega obvestila.

Darilni bon Presnica

Darilni bon je izkazni papir, ki ga Presnica d.o.o. proti plačilu z gotovino, po predračunu ali s kreditno kartico izda v obliki listine ali v elektronski obliki. Vsak darilni bon je označen z unikatno številko, podjetje Presnica d.o.o. pa ga je zavezano sprejeti kot plačilo za blago, ki ga prodaja v spletnem nakupovalnem centru Presnica.com in na svojih prodajnih mestih. Darilni bon je moč kupiti v spletnem nakupovalnem centru Presnica.com in na njegovih prodajnih ter prevzemnih mestih. Pri nakupu darilnega bona veljajo enaka določila, kot so navedena v Pogojih poslovanja. Veljavnost darilnega bona je 6 mesecev od izdaje bona, razen v primeru, ko je na bonu to drugače označeno. Menjava darilnega bona za gotovino ni možna. Bon je unovčljiv v celotnem ali delnem znesku, pri čemer se razlika neporabljenega bona lahko uporabi pri naslednjem nakupu. V primeru, da je vrednost nakupa višja od vrednosti darilnega bona, mora imetnik darilnega bona razliko doplačati. Uporaba darilnega bona je možna na dva načina:
 • preko vnosa unikatne alfanumerične kode darilnega bona v nakupnem procesu v polju Vnesite kodo kupona;
 • z predložitvijo unikatne alfanumerične kode darilnega bona v poslovalnicah Presnica.com
Imetnik bona mora bon porabiti v 6 mesecih od dneva izdaje, razen ko je na bonu to izrecno drugače označeno.

Promocijska koda

Promocijska koda prinaša različne ugodnosti pri nakupu in je lahko časovno omejena. Aktivno promocijsko kodo najdete na naslovni strani oglasnega sporočila, na strani posameznega oddelka, v našem e-obveščevalcu ali drugih medijih. Kako uporabim promocijsko kodo?
 • Promocijska koda je beseda, ki jo kot prijavljeni uporabniki vpišete v nakupnem procesu v polju Vnesite kodo kupona

Postopek naročila/nakupa

Postopek nakupa je izredno enostaven in vključuje le nekaj korakov.
 1. Izdelke si ogledate z izbiro gumba Podrobnosti.
 2. Želene izdelke in njihovo količino dodate v košarico z izbiro gumba V košarico. 
 3. V košarici lahko spreminjate količino naročenih izdelkov. Lahko jih lahko tudi odstranite.
 4. V polje Vnesite kodo kupona lahko vpišete promocijsko kodo (v kolikor jo imate).
 5. V polje Opombe in posebne zahteve lahko zapišete vaše želje, opozorila …
 6. Ko ste zadovoljni z izdelki v košarici izberete gumb Preverite naročilo. Poleg gumba se nahaja tudi izbirni okvirček o Pogojih poslovanja. Pred nadaljevanjem morate ta okvirček tidi obkljukati, kar pomeni, da se strinjate s pogoji uporabe.
 7. V naslednjem koraku se morate prijaviti (v kolikor se niste že prej) ali registrirati v naši spletni trgovini, v kolikor opravljate nakup prvikrat. Kupec mora biti za naročilo in nakup izdelka registriran uporabnik spletne trgovine Presnica.com.
 8. V naslednjem koraku izberete način plačila s klikom na simbol, tekst ali krogec ter izberite Shrani.
 9. V naslednjem koraku izberete način dostave s klikom na simbol, tekst ali krogec ter izberite Shrani. V kolikor je na voljo samo en način dostave, ga sistem izbere samodejno.
 10. Pred vami je zadnji korak. Zadnjič pregledate košarico in izberite gumb Potrdite naročilo.
 11. Prikaže se vam potrdilo oddaje naročila s kratkim opisom. Potrdilo o oddaji naročila dobite tudi na vaš elektronski naslov.
 12. O vseh spremembah stanja naročila vas bomo obveščali preko e-maila ali telefona.
Kadarkoli pred oddajo končnega naročila lahko vaše naročilo spremenite, povečate, zmanjšate, dodate katerikoli proizvod ali odstopite od celotnega naročila. Ko oddate končno naročilo, bo na vaš e-poštni naslov prispelo samodejno potrdilo naročila z vsemi potrebnimi podatki za vašo lastno evidenco.

Odstop od nakupa ali prodaje

Na lasno željo lahko v vsakem trenutku pred odpravo blaga odstopi od naročila, delno ali v celoti, če nas o tem obvesti pisno na naš elektronski naslov info@presnica.com. Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe, ki pridobijo blago za namene izven svoje pridobitne dejavnosti) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (na kontaktni e-naslov info@presnica.com), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek posredovanja (pošiljanja) blaga, ki se obračunava po ceniku dostavne službe (GLS in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa). Če potrošnik morda artikel že začne uporabljati odstop od pogodbe ni možen. Prejeto blago mora vrniti nepoškodovano in v nespremenjeni količini, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Proizvajalec artikla predpiše tudi njegovo originalno embalažo (v skladu s 36. členom Zakona o varstvu potrošnikov). Ker je embalaža sestavni del artikla, jo je prav tako treba priložiti tako, kot je bila v prvotnem stanju v času prejetja artikla (torej nepoškodovano in v nespremenjeni količini). Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se ne vrnejo (vrne se vplačan znesek). Če je bil koriščen Presnica.com darilni bon; ta se upošteva kot plačilno sredstvo in se ob odstopu od pogodbe nadomesti z novim v enaki vrednosti na uporabnikov e-mail naslov, vplačani znesek pa se vrne na TRR uporabnika. Vračilo vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe in vračila blaga. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče! Vračilo prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu ZVPot, lahko potrošniku ponudimo odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo z zapisnikom določimo ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi potrošnika na elektronsko pošto. Potrošnik omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti. Omogočamo tudi zamenjavo artikla. Če prejeti artikel ne izpolnjuje pričakovanj, ga lahko zamenjate z drugim, enakovrednim, kar nam sporočite na info@presnica.com. Pravico do zamenjave blaga, vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo). Vsa vračila izdelkov je potrebno poslati na: Presnica, trgovina in ustvarjalnica d.o.o. Okrogarjeva 9 1231 Ljubljana-Črnuče Kontaktna številka: 040 617 664 Stroške pošiljanja vedno krije pošiljatelj, razen, če je vnaprej dogovorjeno drugače. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo! Presnica.com si pridržuje pravico do odstopa od prodaje oz. preklica dela ali celotnega naročila, s pisnim obvestilom kupcu in v naslednjih primerih:
 • ko bi se naročen izdelek prenehali proizvajati ali prodajati
 • ko bi prišlo do bistvenih sprememb pogojev dobave
V primeru odstopa od prodaje bo Presnica.com skupaj s kupcem skušala najti optimalno rešitev za izdelke, katerih ne more dobaviti, v primeru nemogoče dobave dela ali celotnega naročila pa izvrši povrnitev sredstev v višini vplačanega zneska naročila, kot je to v skladu z zakonom.

Garancija

Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu. Informacija o garanciji je navedena tudi na strani s predstavitvijo artikla. Če informacije o garanciji ni, artikel nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V slednjem primeru lahko kupec kontaktira ponudnika, ki bo zagotovil ažurno informacijo. Več informacij si oglejte na strani s Politiko odstopa od pogodbe. Garancija velja v skladu z določenimi pogoji, ki so navedeni na garancijskem listu. Presnica d.o.o. zagotovi servis v garancijskem roku pri pooblaščenih servisih. Pooblaščeni servis za mešalnike Omniblend, Spiralni rezalnik Spirooli, kalilnike Geo: Presnica d.o.o. Okrogarjeva 9 1231 Ljubljana-Črnuče Kontaktna številka: 040 617 664 info@presnica.com, okvara@presnica.com www.presnica.com Pooblaščeni servis za dehidrator Sedona, mešalnike Tribest, kalilnik Freshlife: Zeleni center Margita Lenček s.p. Gregorčičeva ulica 15, Zg. Jarše 1235 Radomlje Kontaktna številka:041 686 516 Pooblaščeni servis za vrče BWT: Molan d.o.o. Ulica Mladinskih delovnih brigad 10 8273 Leskovec pri Krškem Kontaktna številka: 040 202 102

Napake na izdelkih

Presnica.com ne odgovarja kupcu, posledično prejemniku, za manjše poškodbe na zunanji embalaži ali embalaži izdelka, ki so nastale kot posledica dostave preko dostavne službe, če poškodbe ali manjše napake ne vplivajo na osnovne lastnosti in delovanje izdelka. Presnica.com ne odgovarja kupcu, posledično prejemniku, če znanje kupca, posledično prejemnika, ni zadostno za rabo izdelka.

Stvarna napaka

Kdaj je napaka stvarna? Predvsem kadar:
 • artikel nima lastnosti, ki omogočajo njegovo normalno rabo
 • se kupcu izroči artikel, ki se z modelom ne ujema, izjema so le modeli, prikazani zaradi obvestil
Kako se preverja primernost artikla?
 • Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.
Kako se stvarno napako uveljavi?
 • Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te in na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku. Kupec nam hkrati omogoči pregled artikla.
V katerih primerih naj uveljavljam stvarno napako?
 • V primerih ko blago nima garancije. Potrebno jo je uveljavljati v zakonsko predpisanih rokih.
Pravico do uveljavljanja stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Varnost

Za varne avtorizacije in transakcije s kreditnimi karticami skrbi Activa Payment Gateway. Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne shranjujejo na strežniku ponudnika.

Komunikacija

Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje. Oglasna elektronska sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:
 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila
 • pošiljatelj bo jasno razviden
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval

Varstvo otrok

Oglasna sporočila bodo jasno razvidna (upoštevajoč starost) in jasno ločena od iger in tekmovanj. Vsaka komunikacija, namenjena otrokom, bo primerna njihovi starosti in ne bo izkoriščala zaupljivosti otrok, pomanjkanja izkušenj ali občutka lojalnosti. Ponudnik ne sme sprejemati naročila od nekoga, za katerega ve ali sumi, da je otrok, ne da bi zato imel izrecnega dovoljenja njegovih staršev ali skrbnikov. Ponudnik brez izrecnega dovoljenja njihovih staršev ali skrbnikov ne sme sprejemati kakršnihkoli osebnih podatkov, ki zadevajo otroke. Prav tako ponudnik tretji osebi ne sme izdajati podatkov, sprejetih od otrok, izjema so starši oziroma skrbniki. Ponudnik ne sme ponujati prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljive za otroke.

Odveza odgovornosti

Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla. Čeprav se ponudnik trudi zagotoviti natančne fotografije prodajnih artiklov, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti artikla. Enako velja za video predstavitve, ki so namenjene boljšemu prikazu uporabe artikla, pri katerem pa so lahko uporabljeni rekviziti, ki ne pripadajo k nosilnemu artiklu določene ponudbe, objavljene na spletni strani Presnica.com. Ponudnik ima možnost odstopa od pogodbe s stranko le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitno napako se opredeli bistvene lastnosti predmeta in vse zmote, ki se po običajih v prometu ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih ponudnik v primeru vednosti ne bi potrdil oziroma sklenil pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni. Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

IZJAVA GLEDE PREHRANSKIH IN ZDRAVSTVENIH TRDITEV PRI OPISIH IZDELKOV IN NA STRANEH BLOGA

Vse informacije na straneh spletne trgovine Presnica (www.presnica.com), so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene, kot nadomestilo za nasvete lečečega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, saj niso priznana s strani zdravstvenih avtoritet. Izdelki in trditve o posameznih izdelkih na tej spletni trgovini, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA). V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, se pred kombiniranjem le-teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@presnica.com. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Želimo vam obilo prijetnih in ugodnih nakupov! Luka Arnuš, direktor