Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji Spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), Obligacijskim zakonikom (OZ) ter s priporočili TZS. (Opomba: Besede, zapisane v moški slovnični obliki, se vselej nanašajo na oba spola.)

Splošni pogoji določajo delovanje spletne trgovine , obveznosti in pravice uporabnika, ter urejajo odnos med spletno trgovino (v nadaljnem besedilu prodajalec) in uporabnikom. Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja. Prosimo, da vse pogoje poslovanja vedno natančno preberite, predno oddate naročilo v spletni trgovini. Z oddajo naročila v spletni trgovini:

 • se obvezujete, da ste prebrali vse pogoje poslovanja in se z njimi strinjate,
 • izrecno potrjujete da se z oddajo naročila strinjate z obveznostjo plačila.

Uporabnika zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku oddaje spletnega naročila. S spletno trgovino upravlja prodajalec, to je: podjetje Presnica d.o.o., Okrogarjeva 9, SI-1231 Ljubljana-Črnuče Ljubljana, matična številka 1840231000, davčna številka SI50393065, ki je tudi ponudnik storitev e- poslovanja.

Spletna trgovina je odprta vsak dan, 24 ur na dan. Zaradi različnih tehničnih razlogov poslovanje prek spletne trgovine ali celo dostop do trgovine včasih ni mogoč. Zato si prodajalec pridržuje pravico, da za določen ali nedoločen čas omeji ali popolnoma ustavi dostop do strani spletne trgovine. Prodajalec ne prevzema odgovornosti za nedelovanje trgovine zaradi neznanja uporabe, kakršnih koli posledic zlorabe spletne trgovine, nedelovanja storitve zaradi izpada omrežja, izpada električne energije ali drugih tehničnih motenj, ki bi lahko začasno, lahko tudi za daljši čas, motile ali zaustavile uporabo.

Uporabnik

Storitve spletne trgovine lahko koristi, kdor se registrira kot obstoječa stranka ali kot nova stranka, ter tudi tisti, ki se prijavi kot obiskovalec. Za termine obstoječa stranka, nova stranka ter obiskovalec se v nadaljnem tekstu uporablja beseda uporabnik. Ob registraciji v sistem uporabnik določi uporabniško ime, ki je enako elektronskemu naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Z registracijo ali prijavo obiskovalec spletne trgovine zagotavlja, da je starejši od 18 let, da so njegovi kontaktni podatki točni, ter postane uporabnik in pridobi pravico do nakupa, če potrdi Splošne pogoje poslovanja.

Prodajalec si pridržuje pravico do kakršnih koli sprememb splošnih pogojev poslovanja brez posebne najave. Spremembe veljajo od trenutka objave in so za uporabnika zavezujoče.

Uporabnik se s potrditvijo polja »Prijava na e-novice (ang. Newsletter)”, prijavi na prejemanje brezplačnih novic. Uporabnik se strinja, da podjetje Presnica d.o.o. podatek o uporabnikovem elektronskem naslovu ter njegove kontaktne podatke hrani in obdeluje do pisnega ali elektronskega preklica (odjave), v raziskovalno in tržno komunikacijske namene. Varstvo osebnih podatkov je zagotovljeno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2, Ur.l.RS št. 163/2022, z dne 27.12.2022) in  Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (EU 2016/679 – GDPR – General Data Protection Regulation).

Ponudba izdelkov

Zaradi narave poslovanja spletne trgovine se ponudba lahko spreminja zelo hitro in pogosto. Prodajalec se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu, se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da prodajalec ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo prodajlec kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Prodajalec si prizadeva jasno in temeljito predstaviti osnovne značilnosti izdelkov, ki so navedene na embalaži ali drugem nosilcu, zato prodajalec ne more odgovarjati za morebitne napake v podatkih. Za predstavitev izdelkov si prodajlec prizadeva pridobiti ustrezen slikovni material, ki se estetsko lahko delno razlikuje od originala, ne vpliva pa na kakovost in specifikacijo samega izdelka.

Naročilo/sklenitev pogodbe

 1. Kupec lahko iz asortimaja prodajalca, ki je objavljen na spletni trgovini presnica.com, izbere blago, za katerega je zainteresiran za nakup, ter nabor takšnega blaga s klikom na gumb »v košarico« določa v svoji »košarici«.
 2. Ob vsakem izdelku posebej je napisana kratka predstavitev izdelka. Predstavitev izdelka je pisna in slikovna, ki se estetsko lahko razlikuje od originala, ne vpliva pa na kakovost in specifikacijo samega izdelka. Pisna predstavitev je segmentirana in razdeljena na naziv izdelka, blagovno znamko, kratek opis izdelka, ceno ter dolg opis izdelka.
 3. Pri pregledu košarice lahko uporabnik spreminja nabor in količino blaga, ki ga želi kupiti. Pred nadaljevanjem naročila kupec izbere način dostave in način plačila. S klikom na gumb »zaključi naročilo« kupec opravi nakup blaga, opredeljenega v košarici. Pred nakupom lahko kupec prosto spreminja nabor blaga, ki ga želi kupiti.
 4. S klikom na gumb »zaključi naročilo« se šteje, da je stranka prebrala splošne pogoje ter se z njimi strinja.
 5. Nakup se opravi glede na ceno blaga, ki je navedena v košarici kupca. Plačilna obveznost kupca znaša toliko, kot je pred izbiro blaga s strani kupca navedeno v razdelku »za plačilo« v sistemu presnica.com, vključno z vsemi manipulativnimi stroški, stroški dostave ali plačila in podobnimi stroški ter morebitnimi davki, dajatvami ali popusti, kupec pa potrjuje, da je s tem seznanjen in se s tem strinja.
 6. Pred nakupom je kupec obveščen o naslednjem:
 • da je prodajalec Presnica d.o.o., Okrogarjeva 9, SI-1231 Ljubljana-Črnuče 
 • podatkih o naročenih izdelkih (naziv izdelka, naročena količina posameznega izdelka);
 • ceni izdelkov, vključno z vsemi davki in drugimi dajatvami; 
 • morebitnem strošku kupnine, če je izbrano plačilo po povzetju; 
 • morebitnem strošku dostave; 
 • podrobnejši ureditvi plačila; 
 • možnosti in postopku reklamacije;
 • pogojih, rokih in postopku za uveljavljanje pravice do odstopa od pogodbe in kritja stroškov vračila blaga; 
 • pritožbenem postopku;
 • kontaktnih podatkih, kamor se lahko pošljejo ugovori, pripombe, zahtevki in izjave.
 1. Nakup je veljaven le, če je ustrezno dogovorjen prek sistema presnica.com. To velja tudi za vse morebitne dodatne zahteve, pogoje ali navodila kupca, ki so lahko v zvezi z vsebino nakupa.
 2. Potrdilo prejema naročila kupca, ki sledi po odpošiljanju naročila kupca, ne vpliva na samo naročilo.

8.1. Kakršnakoli izpolnitvena ali drugačna konkludentna ravnanja prodajalca ne vzpostavljajo veljavnosti nakupa, če niso izpolnjeni pogoji iz razdelka “Naročilo kupca”.

8.2. Naročilo kupca je v vsakem primeru dano pod odložnim pogojem, da način plačila, izbran s strani kupca, zagotavlja plačilo celotne plačilne obveznosti kupca prodajalcu, kar prodajalcu avtorizira njegov ponudnik plačilnih storitev, ter da je prodajalec opravil in potrdil dobavljivost blaga v skladu z elementi nakupa.

8.3. Prodajalec naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Prodajalec lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave kontaktira kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko ali preko elektronske pošte. Če je dobavna doba zelo dolga in kupec ne želi čakati, lahko kupec to sporoči prodajalcu, ki bo artikel odstranil iz naročila in vrnil kupcu morebitna že vplačana sredstva, ostale artikle iz naročila pa po izbiri kupca: ali dobavil ali pa celotno naročilo storniral. Prodajalec ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobavljenih artiklov, ki jih prodajalec nima na zalogi v lastnem skladišču.

8.4  Prodajalec (Presnica d.o.o.) si pridržuje pravico do napak na portalu- spletni trgovini presnica.com, o čemer bo kupca obvestil v roku dveh delovnih dni po oddanem naročilu in mu povrnil morebitne stroške, ki so že nastali iz tega naslova. Če izdelka ni na zalogi, bo prodajalec o tem kupca obvestil, v roku dveh delovnih dni po oddanem naročilu, in mu povrnil morebitne stroške, ki so že nastali iz tega naslova. Presnica d.o.o. si pridržuje tudi pravico do napak pri cenah izdelkov na spletni trgovini presnica.com, o čemer bo kupca obvestil v 48 urah od oddaje naročila in mu povrnili morebitne stroške, ki so že nastali iz tega naslova.

 1.  Prodajna pogodba med prodajalcem in uporabnikom je sklenjena v trenutku, ko prodajalec pisno potrdi uporabnikovo naročilo. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za prodajalca kot za kupca. Prodajna pogodba je v elektronski obliki shranjena na sedežu prodajalca.

Načini plačila

Prodajalec omogoča naslednje načine plačila:

 • spletno plačilo preko sistema PayPal,
 • kartično plačilo
 • plačilo po predračunu,
 • plačilo po povzetju.

Plačilo po predračunu

Če boste za plačilo naročenih izdelkov izbrali Plačilo po predračunu, vam bomo na vaš el. poštni naslov poslali predračun, katerega rok plačila je 3 delovne dni. Ko prejmemo plačilo z vaše strani, vam bomo v najkrajšem možnem času odposlali naročene izdelke.

Prosimo upoštevajte, da naročilo po predračunu velja le 3 delovne dni. Izdelke naročene po predračunu hranimo le 3 delovne dni. Po preteku treh dni, se smatra, da od nakupa odstopate, vaše naročilo bo stornirano.

Za višino provizije pri plačilu po predračunu povprašajte pri banki, preko katere izvajate plačilo.

Podatki za nakazilo:

 • Presnica d.o.o., Okrogarjeva 9, 1231 Ljubljana-Črnuče
 • TRR oz. IBAN : SI56 3000 0001 6948 943 odprt pri N Banka d.d.
 • Sklic: SI00 (+številka naročila)
 • BIC oz. SWIFT: SABRSI2X

Plačilo po povzetju

Pri plačilu po povzetju kupec plača poleg kupnine za naročene izdelke ter poštnine še provizijo morebitno provizijo, ki jo zaračuna dostavljalec za storitev plačila po povzetju. Dostavni službi se plača z gotovino oz. na načine, ki jih njihov sistem omogoča.

Izdaja računa

Prodajalec skupaj z blagom uporabniku (kupcu) pošlje tudi račun. Na računu so razčlenjeni cena, davek in vsi stroški v zvezi z nakupom. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov za izdajo računa pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ponudnik ne upošteva.

Zasebnost in zaščita podatkov

Prodajalec/Ponudnik se zavezuje, da bo varoval vse zasebne podatke uporabnika v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov in Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (EU 2016/679) . Vsi osebni podatki uporabnika spletne trgovine so zaupni in ne bodo v nobenem primeru posredovani nepooblaščenim osebam. Večino strani v spletni trgovini se lahko obišče, ne da bi morali razkriti svoje osebne podatke, na primer ime, naslov in e-poštni naslov. Kljub temu pa se nekatere informacije pridobvajo samodejno z uporabo piškotkov in spletnih signalov (»pixel tags«), standardnih orodij v spletni industriji. Uporaba piškotkov in spletnih signalov omogoča prepoznati posameznen IP-naslov, vrsto brskalnika, ki ga obiskovalec spletne strani uporablja, ter splošno aktivnost obiskovalca na spletu. Če v vašem računalniku izklopite piškotke, nakupa v spletni trgovini ne bo mogoče opraviti. Za nakup v naši spletni trgovini je potrebno razkritje vaših osebnih podatkov. Podatkov, ki nam jih boste razkrili, ne posredujemo tretjim osebam, razen za namen potrditve veljavnosti nakupa, dostave izdelkov, trženja in promocije. Ponudnik izvaja vse potrebne ukrepe za varovanje zaupnosti osebnih podatkov v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2, Uradni list št. 163/2022) in Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (EU 2016/679).

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika. Ponudnik bo osebne podatke uporabljal v raziskovalne in tržno komunikacijske namene za namene neposrednega trženja in proučevanje nakupnih navad. Uporabnik si lahko svoje osebne podatke ogleda, jih spreminja ali zahteva njihov izbris, prav tako se lahko odjavi od prejemanja novic.

Varnost

Nakupovanje in plačevanje prek spletne trgovine je varno. Zaradi vaše kartične varnosti, plačila s plačilno kartico, plačilo lahko opravite preko sistema PayPal in sistema Stripe.

Varstvo podatkov/Šifra

Vsi podatki, ki nam jih posredujete, so zakodirani s pomočjo tehnologije za šifriranje podatkov SSL. Ta napredni postopek šifriranja podatkov omogoča, da so osebnih podatki zaščiteni in jih ni mogoče prestreči. Osebni podatki se v kodirani obliki prenesejo z vašega računalnika v avtorizacijski strežnik banke in se ne shranjujejo na strežniku ponudnika. Če želite preveriti, ali je vaš brskalnik med plačevanjem v varnem načinu, poiščite ikono ključavnice v spodnjem kotu ali na koncu vrstice z naslovom v brskalniku.

V primeru sprememb, dopolnitev ali napačnih osebnih podatkov, kot tudi podatkov pravnih oseb, lahko uporabniki preverijo, po potrebi spremenijo oziroma dopolnijo svoje podatke, vnesene ob registraciji. Pri uporabi vaših osebnih podatkov uporabljamo razumne ukrepe, ki ščitijo te podatke pred izgubo, napačno uporabo, razkritjem, spremembo ali uničenjem.

Vaša privolitev – za zbiranje in obdelavo osebnih podatkov

Z registracijo  na spletnih straneh podjetja Presnica d.o.o. se kot njihov uporabnik:

 • strinjam in dovoljujem družbi Presnica d.o.o., da zbira, vodi, obdeluje, uporablja, in shranjuje moje osebne podatke v svojih zbirkah osebnih podatkov v namene neposrednega trženja in informiranja.
 • Izjavljam, da sem seznanjen, da lahko kadarkoli zahtevam, da družba Presnica d.o.o., preneha uporabljati moje osebne podatke za namen neposrednega trženja in preneha pošiljati informacijska gradiva.

Dostava

Kupljeno blago bo pripravljeno in odpremljeno v najkrajšem možnem času. Ob sobotah, nedeljah in praznikih se odprema blaga ne izvaja. Prodajalec artikel v najkrajšem možnem času pripravi, ter odpošlje.

V primeru, da se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora prodajalca o tem nemudoma obvestiti na telefonsko številko 040617664 ali po e-mailu na el. naslov info@presnica.com.

Pogodbeni partner za dostavo pošiljk sta Pošta Slovenije, ki svoje storitve opravlja skladno s svojimi splošnimi pogoji. V primeru nakupa za znesek nižji do vključno 55 € stroške dostave krije kupec. Stroške poštnine je 3,9 €. Poštnina za znesek nakupa nad 55 € je brezplačna in jo krije prodajalec. Dostava naročenega blaga v spletni trgovini je mogoča le na ozemlju Republike Slovenije. V primeru, da kupca, ki je blago plačal vnaprej, ob dostavi pošiljke ni doma, mu dostavna služba v nabiralniku pusti obvestilo o poštnem paketu in o tem, kako ga lahko prevzame. 

Pri plačilu po povzetju kupec plača poleg kupnine za naročene izdelke ter poštnine še provizijo, ki jo zaračuna dostavljalec za storitev plačila po povzetju. Znesek provizije znaša 1,50 € ( Pošta Slovenije to trenutno imenuje vplačnina) in ga zaračuna dostavljalec ob prevzemu naročila. Dostavni službi se plača z gotovino oz. na načine, ki jih njihov sistem omogoča.

Reklamacije

Vsi izdelki so pred dostavo pregledani in odposlani nepoškodovani. Izdelki bodo skrbno zapakirani v škatlo za dostavo, da bi do kupca prišli nepoškodovani in v originalni embalaži.

Količina blaga ne ustreza naročenemu

V primeru, da v paketu izdelki količinsko ne ustrezajo (dobavljena količina in količina navedena na dobavnici se ne ujemata), mora kupec o tem najkasneje v roku 3 delovnih dni po prevzemu obvestiti prodajalca, to je spletno trgovino presnica.com družbo Presnica d.o.o., po elektronski pošti na naslov: info@presnica.com. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo.

Napačno poslano blago

Uporabnik mora takoj po prevzemu pošiljke pregledati prejeto blago. Če je v poslanem paketu napačno blago, mora kupec najkasneje v 3 delovnih dneh po prevzemu o napaki obvestiti prodajalca (spletno trgovino presnica.com podjetje Presnica d.o.o.) po elektronski pošti na naslov: info@presnica.com.

Na podlagi ustreznega obvestila prodajalec kupcu v najkrajšem možnem času izdelek zamenja. Ob prejemu pravega izdelka je dolžnost uporabnika, da napačno blago izroči pismonoši in mu predloži natisnjen in izpolnjen reklamacijski obrazec.

Reklamacija fizično poškodovanih izdelkov

Kupec mora po prevzemu pošiljke, blago takoj pregledati. Če je v poslanem paketu karkoli poškodovano ali razlito, mora kupec takoj, oziroma najkasneje v 3 dneh po prevzemu, o poškodbi obvestiti dostavno službo in hkrati prodajalca po elektronski pošti na naslov: info@presnica.com. Na podlagi ustreznega obvestila prodajalec kupcu v najkrajšem možnem času zamenja izdelek, oziroma vrne kupnino na dani transakcijski račun. Ob prejemu novega izdelka je dolžnost kupca, da razlito ali poškodovano blago izroči pismonoši in sodeluje pri zapisu zapisnika o poškodbi blaga.

Kupec mora o napaki obvestiti prodajalca po elektronski pošti na naslov: info@presnica.com. Če je mogoče, bo prodajalec izdelek zamenjal, v nasprotnem primeru pa postopal v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov in si pridržuje pravico zavrniti reklamacijo v naslednjih primerih:

 • če je neuporabnost artikla posledica nepravilnega ravnanja uporabnika,
 • če ni priložena kopija računa,
 • če blago ni bilo vrnjeno v originalni embalaži,
 • če je uporabnik blago neomejeno uporabljal do odstopa od pogodbe.

Cene

Vse cene v spletni trgovini so v evrih in vključujejo DDV (davek na dodano vrednost). Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti, razen v primeru akcij, ko je veljavnost ponudbe posebej označena. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji. Kljub naporu, da bi zagotovili najbolj točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa. Popusti, promocijske kode ipd. se praviloma ne seštevajo.

Podatki o podjetju

Presnica d.o.o.

 • Okrogarjeva 9, 1231 Ljubljana-Črnuče, SLOVENIJA
 • T: + 386 40 617 664
 • @: info@presnica.com
 • IBAN: SI56 3000 0001 6948 943 odprt pri N Banka d.d.
 • BIC: SABRSI2X
 • ID za DDV: SI50393065
 • št. vl. 1338479, Okrožno sodišče v Ljubljani, Srg 2013/19353

Pravica do spremembe pogojev

Prodajalec se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo prodajalec kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla. Čeprav se ponudnik (prodajalec) trudi zagotoviti natančne pisne in slikovne predstavitve prodajnih artiklov, se slikovna predstavitev estetsko lahko razlikuje od originala, ne vpliva pa na kakovost in specifikacijo samega izdelka. Pisna predstavitev je segmentirana in razdeljena na naziv izdelka, blagovno znamko, kratek opis izdelka, ceno ter dolg opis izdelka.

Ponudnik (prodajalec) si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadar koli in na kakršen koli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

Pritožbe in spori

Spletna trgovina  presnica.com (ponudnik/prodajalec – družba Presnica d.o.o.) spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov.

Spletna trgovina se trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb. V primeru težav se uporabnik s ponudnikom lahko poveže telefonsko na telefonsko številko 040617664 ali po elektronski pošti na naslov: info@presnica.com. Pritožba se odda pisno po elektronski pošti, na naslov info@presnica.com. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ponudnik si prizadeva, po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno in izvensodno.

V Evropi je za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS) potrošnikom dostopna tudi naslednja platforma:https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=SL

Intelektualna lastnina

Vse pravice pridržane. Vsa besedila, slike, grafike, zvočne datoteke, animacije, video posnetki in njihove izpeljanke na tej strani so predmet zaščite avtorskih pravic in druge intelektualne lastnine. Teh predmetov ni dovoljeno kopirati za komercialno uporabo ali distribucijo, prav tako jih ni dovoljeno spreminjati ali znova objavljati na drugih spletnih mestih. To spletno mesto lahko vsebuje tudi slike, za katere je ponudnik pridobil pravico do uporabe, vendar so zaščitene z avtorskimi pravicami tretje strani.

Ponudnik pod nobenim pogojem ni odgovoren za katere koli povezave, ki niso del tega spletnega mesta, ali za katera koli druga spletna mesta, ki so ali niso povezana s tem spletnim mestom. Ponudnik zavrača vso odgovornost za pravilnost katerih koli podatkov, ki so na voljo na teh povezanih straneh, in katerih koli izdelkov ali storitev, ki so na voljo na teh spletnih mestih.

Odstop od pogodbe

Pravica do odstopa od pogodbe Kupec (potrošnik v smislu določil Zakona o varstvu potrošnikov) lahko v 14 dneh po prevzemu blaga prodajalcu pisno sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe za nakup blaga, ki je hitro pokvarljivo ali mu hitro preteče rok uporabe, zapečatenih izdelkov, ki niso primerni za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je kupec po dostavi odprl pečat ter v drugih primerih določenih z Zakonom o varstvu potrošnikov.

Odstop od pogodbe mora kupec predhodno sporočiti po elektronski pošti, na naslov info@presnica.com.

V primeru odstopa od pogodbe mora kupec prejeto blago vrniti prodajalcu. Če je kupčeva vrnitev prejetega blaga nazaj prodajlacu v roku za odstop od pogodbe, se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. Kupec mora blago vrniti prodajlacu nepoškodovano, v originalni embalaži, z vso spremljajočo dokumentacijo in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Kupec artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Kupec sme opraviti ogled in preizkus blaga v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Preizkušanje artikla, ki odstopa od navedenega, se šteje za uporabo artiklov, kar pomeni, da kupec s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe. Vračilu je potrebno obvezno priložiti tudi kopijo originalnega računa za vrnjeno blago in osebne podatke. Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov.

Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo. Kupec mora blago vrniti prodajalcu najkasneje v roku 14 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od tedaj, ko bo prodajalec prevzel vrnjeno blago.

Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na transakcijski račun kupca. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče. Pri odstopu od pogodbe, kjer je bil koriščen bonus, koda za popust ali promocijska koda, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se kupcu ne vrnejo. Na TRR kupca se vrne le vplačani znesek.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov.

Piškotki

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je  Zakon o elektronskih komunikacijah ( na kratko ZEKom-2), ki določa pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotki so informacija o vašem obisku spletne strani, so majhne tekstovne datoteke, ki se ob vašem obisku spletne strani prenesejo na vaš računalnik in običajno vsebujejo:

 • Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek
 • Življenjsko dobo piškotka
 • Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-2. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo piškotkov.